Coltul de lectura sau cuibul de relaxare... 5 variante de amenajare


Orice locuință, oricât de mică, ar trebui să aibă amenajat un astfel de colțisor intim, un spațiu în care să putem pune totul pe ”hold”. Este fotoliul acela confortabil în care te cuibărești cu o ciocolată caldă în palme și cu o pătură pufoasă pe picioare, după ce te-a prins ploaia în oraș, este hamacul unde te așezi oftând de plăcere cu o carte bună în mână și uiți de lume, este glaful ferestrei unde te ghemuiești, cu genunchii la bărbie sau cu pisica în brațe și-ți lași gândurile hoinare... 


Dacă ai un spațiu de lectură / relaxare, bucură-te de el cât mai des. Dacă nu îl ai și te gandești sa-l amenajezi, iată câteva idei adunate de-a lungul timpului, care sper că te vor inspira și te vor convinge să te pui pe treabă.
În primul rând, va trebui să analizezi puțin locul pe care îl vei amenaja. Am identitificat cinci variante de amenajare, în funcție de configurația spațiului disponibil, dar și de posibilele tale preferințe.


1. Fotoliul pentru citit, Este poate cea mai clasică variantă, dar de mare efect și perfect adaptabilă gusturilor tale în materie de stil, design, culoare, material. Poți alege un fotoliu vintage, unul cu aer romantic, boem sau modern. Poziționează-l la fereastră pentru lumină naturală în timpul zilei, dar adaugă și un lampadar sau o suspensie cu lumină caldă, pentru serile de lectură. Poți adăuga un suport pentru picioare sau un covoraș pufos, câteva perne asortate, o pătură tricotată, călduroasă și gata cuibul!



Măsuța pentru cărți este opțională, dacă spațiul nu îți permite, poți stivui cărțile direct pe podea sau poți monta un raft pentru cărți pe cel mai apropiat perete.


2. Glaful adânc sau blatul peste calorifer. Un glaf adânc indică, de obicei, faptul că pereții locuinței sunt groși. Cu cât mai gros este zidul, cu atât mai lat este glaful. Un pretext ideal pentru a-ți amenaja acolo un spațiu pentru lectură mic și cochet. Este mai simplu decât pare: o blăniță sau o patură, peste care așezi câteva pernuțe cu printuri vesele și asortate, câteva mici decorațiuni, dacă spațiul îți permite.


În cazul în care nu ai glaful, dar ai un calorifer sub fereastră, montează peste el un blat din lemn pe care, după caz, îl poți fixa în perete sau îl susții cu elemente verticale (vei avea, de fapt, o bancheta-cadru). Măsuța este la fel de opțională, dacă ai posibilitatea de a așeza cărțile, una peste alta, tot pe pervaz. Acum relaxează-te, savurează un ceai, alege o carte sau privește pe fereastră.


3. Fotoliul suspendat, hamacul. O nebunie! Inițial create pentru exterior, hamacele și scaunele suspendate pot deveni punctul de focus al oricărei încăperi, deliciul momentelor de relaxare, cuiburi perfecte pentru citit. Iar dacă te prinde somnul după atâta lectură, vei dormi ”ca legănat”.
Aceste leagăne pentru copii mari și mici sunt de găsit în cele mai diverse variante, forme și structuri, iar materialele pot diferi de la metal, ratan până la bumbac, funie, lemn. Ba chiar îl poți confecționa tu  însuți, pe internet vei găsi cu ușurință diverse tutoriale ilustrate și detaliate DIY, cum ar fi acesta. Rezultatul îți va răsplăti efortul, iar satisfacția va fi cu atât mai mare.



4. Perne multe și pufoase. Uneori, lucurile pot fi atât de simple! Dacă preferi lucruile mai nonconformiste, îți place să combini texturi și culori, atunci vei putea amenaja destul de ușor un loc pentru citit original și jucăuș. Poți alege să folosești ca bază o saltea subțire sau chiar paleți. Colecția de perne o vei completa treptat, diverse dimensiuni, forme, culori, printuri, mesaje, respectând totuși o combinație cromatică prestabilită.

vivre.ro

5. Bancheta de lângă fereastră. Atunci când înălțimea dintre podea și pervaz este mai mare de 45 cm și nu există calorifer, o banchetă poate fi soluția perfectă. Ideal ar fi sa fie încadrată pe laterale de corpuri de mobilier și/sau perete, pentru a putea sta rezemat în timp ce citești sau admiri priveliștea. În plus, băncuța poate fi folosită și pentru păstrarea cărților, a unor coșulețe pentru depozitare sau obiecte decorative.

Dacă există calorifer sub geam, dar totuși vrei să montezi bancheta, trebuie să ții cont ca sursa de căldură să nu fie complet obturată.


Pentru a vizualiza întreaga mea colecție de fotografii pe această temă, accesați albumul Pinterest Casa Index aici.

Comentarii